BTC223,5k zł3,99%
ETH5,85k zł9,90%
XRP4,06 zł5,68%
LTC160 zł5,56%
BCH803 zł11,39%
DOT3,52 zł9,98%
Tata zostawil mi 80 tys EUR w sejfie. Co teraz?
6 odpowiedzi · 10 odsłon · Autor: tata_emerytura
Niedziela, ciezki post. Tata zmarl 2 tyg temu. W sejfie znalazlam 80 tys EUR w gotowce. Caly zycie odkladal na ukryta emeryture. Mama nie chce nawet patrzec na te pieniadze. Co robic? Wymieniac? Wplacac stopniowo? Boje sie 'wytlumaczyc' tej kwoty bankom...
Moje szczerze kondolencje. Spokoj wieczny Tacie.
Tata_emerytura - przede wszystkim soboleznienia. Praktycznie: 1) Spadek - jezeli Tata nie zostawil testamentu, mama + Ty + ewentualnie rodzenstwo dziedziczycie. Idz do notariusza - 250 zl na akt. 2) ZGLOSC do urzedu skarbowego (formularz SD-Z2) w ciagu 6 miesiecy - dla najblizszej rodziny ZERO podatku ale obowiazek zgloszenia. 3) Pieniadze w spadku NIE wymagaja 'tlumaczenia bankom' - to dziedziczenie legalne. 4) Wymien stopniowo (Wise/Walutomat) - 5-10k EUR/mies. 5) Ulozyc plan inwestycyjny dopiero po zalatwieniu formalnosci - nie spiesz sie.
Tata_emerytura - mialem identycznie 4 lata temu (dziadek). 60k EUR w sejfie. Po formalnosciach (notariusz + US zgloszenie) wplacilem na konto w transze 8k EUR/mies przez Wise. Bank nie pytal o nic - mialem dokumenty spadkowe. Wszystko legalne, zero stresu. Dzis te pieniadze pracuja na moim IKE jako 'dziadkowy fundusz' - co miesiac dziadek 'sponsoruje' moje inwestycje.
Soboleznienia. Pamietaj ze TATA chcial CIE zabezpieczyc. Te pieniadze sa Twoim wsparciem - nie 'problem'. Wymien spokojnie, zainwestuj w cos solidnego (ETF, obligacje). Tata bedzie 'zyl' przez Twoje finansowe bezpieczenstwo.
@tata_emerytura - WAZNE: 6 miesiecy na zgloszenie SD-Z2 to twardy termin. Po nim - 7-20% podatek od spadku (zalezy od kwoty i grupy). Nie odkladaj. Notariusz + US to 2 sprawy w 1-2 dni. Dopiero po tym wymiana na zlote i inwestycje.
Dziekuje Wam za wsparcie i konkretne kroki. Notariusz w poniedzialek, US zgloszenie w przyszlym tygodniu. Pieniadze pojda na IKE moje i mamy + poduszka. Tata bedzie dumny.