BTC268,6k zł0,72%
ETH7,35k zł0,49%
XRP4,90 zł2,31%
LTC190 zł1,16%
BCH1,11k zł0,69%
DOT4,35 zł0,42%
Nie moge spac - mysle o tym czy dobrze robie z tym EUR
5 odpowiedzi · 118 odsłon · Autor: bezsenny_kk
2 w nocy, nie moge zasnac. Mam podjac decyzje jutro - wymienic 50k EUR (oszczednosci zycia) na zlote po 4,11 czy czekac. To wszystko co mam. Boje sie ze jak wymienie to euro skoczy, jak nie wymienie to spadnie. Stres mnie zjada. Ktos przezywal podobnie?
Podziel na transze i przestan myslec. 50k = 5 x 10k przez 5 tygodni. Wtedy nie ma 'zlej decyzji'.
Bezsenny - znam to uczucie. Klucz: jak masz 50k EUR i NIE potrzebujesz ich teraz na nic konkretnego, to po co wymieniac? Trzymaj w EUR. Jak potrzebujesz zlotych - wymieniaj transzami. Stres bierze sie z proby 'trafienia szczytu'. Nie da sie. DCA = koniec stresu i koniec bezsennych nocy.
To co opisujesz to klasyczny 'paraliz decyzyjny' + 'awersja do straty' (boli bardziej strata niz cieszy zysk). Rozwiazanie psychologiczne: PRZESTAN traktowac to jako 'jedna wielka decyzja'. To 5 malych decyzji rozlozonych w czasie. Mozg sie uspokoi. I serio - idz spac, kurs o 2 w nocy i tak sie nie zmieni do rana :)
Dziekuje... faktycznie nie musze wymieniac wszystkiego naraz. 10k jutro, reszta przez miesiac. Ide spac. Dzieki ze jestescie o tej porze.
Dziekuje wszystkim z nocnej dyskusji. Wymienilem 10k EUR rano przez Walutomat po 4,15. Reszta przez transze. Spalem dzis 8h. Najlepsza decyzja.