Dziecko jedzie na Erasmus do Hiszpanii - jak wyslac mu pieniedze?
4 odpowiedzi
·
25 odsłon
·
Autor: dla_dziecka_au
Corka studentka jedzie na semestr na Erasmus do Madrytu. Bedzie potrzebowala ok 800-1000 EUR/mies (stypendium 350 EUR pokryje czesc). Jak najlatwiej slac pieniedze? Otworzyc jej Revolut? Czy zwykly przelew SEPA z mojego konta PKO?
Revolut + Wise. SEPA z PKO drogo (5 EUR/przelew).
Dla_dziecka_au - JA byl na Erasmus. Najprostsze rozwiazania: 1) Revolut Standard dla corki (darmowe konto, karta wirtualna od reki, fizyczna w 5 dni). 2) Ty wysylasz EUR przelew SEPA na Revolut IBAN corki. PKO bierze 5 EUR za SEPA - daj na Wise (0,4% prowizji = 4 EUR na 1000 EUR). 3) Corka uzywa Revolut karta w Hiszpanii bezprowizyjnie do 1000 EUR/mies wymiany. 4) Wyplaty z bankomatow Espana - Revolut do 200 EUR/mies darmowe.
Dla_dziecka_au - corka miala tez Erasmus. Strategia: a) Revolut Premium (50 zl/mies - rodzicow karta) - daje wyzszy limit wymiany. b) Wpisz corke jako 'authorized user'. c) Pieniadze zostaja na Revolut Twoim, corka uzywa karty. Wszystko widoczne na Twoim koncie - kontrola wydatkow. Po semestrze prosto rozliczyc.
Erasmus_mama + byly_erasmus + rodzic_erazm - dziekuje! Revolut Premium dla mnie (kontrola) + Revolut Standard dla corki (jej autonomia). Wise jako backup. Idealne.