Przyjaciol z Niemiec daje mi 5 tys EUR za samochod. Jak dostac?
4 odpowiedzi
·
16 odsłon
·
Autor: kasia_z_lodz
Sprzedaje samochod do kolegi z Hamburga. 5 tys EUR. On chce zaplacic przelewem SEPA z niemieckiego banku Sparkasse. Ja mam konto EUR w mBanku. Jak dlugo trwa? Czy bezpieczne? Czy bedzie konwersja na PLN automatyczna?
SEPA 1 dzien roboczy. EUR na konto EUR mBanku - bez konwersji.
Kasia - SEPA z Niemiec do Polski to: 1) Czas: do 1 dnia roboczego (zazwyczaj kilka godzin). 2) Koszt: 5 EUR + 0 EUR (kolega Sparkasse, ty mBank). 3) NIE bedzie konwersji - EUR wpada na Twoje konto walutowe EUR w mBanku. 4) Potem mozesz wymienic w mBanku kantor lub przelac do Walutomatu (lepszy kurs). 5) Bezpiecznie - SEPA to standard, ksiegowanie automatyczne.
Kasiu - SEPA jest super bezpieczna. Z Niemiec do Polski idzie tego samego dnia jak kolega zlozyl rano. Jak chcesz lepszy kurs niz mBank: a) Niech kolega przesle na Wise (Twoj IBAN PL), b) Wise wymieni EUR->PLN po prawie rynkowym kursie, c) Z Wise na Twoje konto PKO/mBank/ING (PLN). Roznia kursowa: mBank wymiana 4,21 vs Wise 4,235 = na 5k EUR oszczednosc 125 zl.
Exporter + byly_w_de - dziekuje! Konto Wise zaloze dzis (mam IBAN za 10 minut). Kolega przesle na Wise. Wymiana po prawie rynkowym. 125 zl oszczednosci za 10 minut pracy.