Korona norweska przy 0,38 zł - opłaca się wysyłać do Polski?
3 odpowiedzi
·
44 odsłon
·
Autor: NorwezkiEmigrant
Pracuję w Norwegii i co miesiąc wysyłam pieniądze do Polski. NOK/PLN jest teraz na 0,38 zł co jest blisko średnich poziomów z ostatnich lat. Norges Bank trzyma stopy wyżej niż większość krajów europejskich, więc korona powinna być relatywnie stabilna. Wysyłam ok. 15 000 NOK miesięcznie. Jakim kanałem najlepiej przesyłać - Wise, Revolut, przelew bankowy?
Wise wychodzi najlepiej - prowizja ok. 0,4% i kurs bliski rynkowego. Przy 15 tys. NOK zaoszczędzisz ok. 80-100 zł miesięcznie w porównaniu do przelewu przez bank. Revolut też jest OK ale przy większych kwotach (powyżej 5 tys. PLN miesięcznie) zaczyna naliczać dodatkowe opłaty w weekendy.
NOK przy 0,38 to uczciwy kurs. W 2022 korona była nawet po 0,42 gdy ropa drożała, a w dołku schodziła do 0,35. Norges Bank ma stopę na 4,5% vs RPP 3,75% w Polsce - ten spread działa na korzyść korony. Nie spodziewam się dużego osłabienia NOK w najbliższych miesiącach.
Dzięki, przejdę na Wise. Do tej pory robiłem przelew SWIFT przez DNB i tracił sporo na spread. Przy 0,38 zł za koronę moje 15 tys. NOK to ok. 5700 zł - rok temu przy 0,36 dostawałem tylko 5400 zł. Te 300 zł różnicy robi się.