Wakacje w Grecji - kiedy kupic euro zeby nie przeplacic?
3 odpowiedzi
·
8 odsłon
·
Autor: ola_podroze
Planujemy z mezem 2 tygodnie na Krecie w lipcu. Budzet ok 3000 EUR. Mam teraz na koncie zlotowki i zastanawiam sie kiedy wymienic. Kurs jest ok 4.18 ale slyszalam ze przed wakacjami euro zwykle drozeje bo popyt rosnie. Lepiej kupic teraz calosc czy moze po trochu co tydzien? I gdzie najlepiej wymieniac - kantor stacjonarny, internetowy czy moze Revolut?
Bylismy na Krecie w zeszlym roku i kupilismy euro w Walutomat po 4.32. Teraz 4.18 to super cena. Moja rada - kup 2/3 teraz a reszte przed wyjazdem. Tak bedziesz miala spokojny sen i jesli kurs spadnie jeszcze to dokupasz tanio. A na Krecie i tak wszedzie mozesz placic karta, gotowka potrzebujesz tylko w malych tawernach na plazy.
Zdecydowanie kantor internetowy - Walutomat albo Cinkciarz. Roznica wzgledem banku to 3-5 groszy na euro, przy 3000 EUR oszczedzasz 90-150 zl. Revolut tez jest ok ale uwaga - darmowa wymiana jest tylko do limitu (chyba 1000 EUR/mies na basic planie). Powyzej doliczaja prowizje. I nie kupuj w kantorze na lotnisku bo tam kursy sa tragiczne.
Ja zawsze dziele na 3-4 raty i kupuje co tydzien. Nigdy nie trafisz idealnie w dolke wiec sredni kurs jest najrozsadniejszy. A co do Krety - polecam Chania stara czesc miasta jest piekna. I jedzenie tam jest tansze niz na popularnych plazach typu Elafonisi czy Balos.