Czesc, EBC utrzymal stopy bez zmian ale Lagarde mowila o mozliwych ciecia w czerwcu. Kurs EUR/PLN spadl do 4.17 ale szybko wrocil do 4.20. Jak myslicie, czy euro bedzie dalej slablo czy to chwilowa korekta? Mam troche oszczednosci w EUR i zastanawiam sie czy nie wymienic na zlotowki.
Ja bym trzymal EUR jeszcze chwile. Lagarde mowi o cieciach ale rynek juz to w duzej mierze wycenia. Kurs 4.17-4.22 to moim zdaniem taka strefa konsolidacji na najblizsze tygodnie. Zlotowka jest mocna bo RPP nie ciagnie stop w dol ale to moze sie zmienic jesienia.
Mam podobna sytuacje - troche EUR na koncie i nie wiem co z nimi robic. Ostatecznie postanowilem wymienic polowe teraz a polowe zostawic. Tak przynajmniej mam sredni kurs i nie musze sie stresowac czy trafie w dolke.
Dane makro z eurolandu sa slabe - PMI ponizej 50 juz od dawna, Niemcy ledwo zyja gospodarczo. To fundamentalnie powinno ciazyc na euro. Natomiast zloty tez nie jest w najlepszej kondycji bo deficyt budzetowy rosnie. Wiec kurs raczej bedzie krecil sie w przedziale 4.15-4.25 dluzsza chwile.