Planuje wakacje w Grecji w lipcu i bede potrzebowal euro. Zastanawiam sie gdzie najlepiej wymienic - w kantorze stacjonarnym, w banku czy moze online?
Slysze ze kantory internetowe maja najlepsze kursy ale nigdy z nich nie korzystalem. Czy ktos moze polecic jakis sprawdzony? I czy to jest bezpieczne?
A moze lepiej po prostu placic karta za granica? Mam konto w mBanku i chyba maja jakies przewalutowanie bez prowizji?
Dzieki za pomoc
Kantory internetowe sa super! Korzystam z Walutomatu od 3 lat i nigdy nie bylo zadnych problemow. Kurs jest zwykle o 5-10 groszy lepszy na kazdym euro niz w banku. Przy wiekszych kwotach to spora roznica.
Co do mBanku - tak, maja konto wielowalutowe i mozesz wymienic walute w aplikacji po calkiem dobrym kursie. Na miejscu w Grecji placisz karta i nie ma dodatkowych oplat za przewalutowanie bo juz masz euro na koncie.
Najgorsze co mozesz zrobic to wymienic na lotnisku - tam kursy sa tragiczne, nawet 20 groszy gorsze na kazdym euro. Lepiej tez nie wyplacac z bankomatow za granica jesli bank liczy prowizje.
Jeszcze jedna opcja ktorej nie wspomnieliscie - Revolut. Darmowa wymiana walut w aplikacji do 1000 EUR miesiecznie w planie darmowym, kurs miedzybankowy bez zadnej marzy. Potem 0,5% prowizji ale i tak lepiej niz w kantorze.
Ja na wakacjach place wylacznie Revolutem i nie mam zadnych problemow. Dziala w calej Europie i w wiekszosci krajow na swiecie.