Poczatek tygodnia - EUR/PLN 4,26. Zloty utrzymuje sile
4 odpowiedzi
·
23 odsłon
·
Autor: Iza
Nowy tydzien zaczyna sie od mocnego zlotego. EUR/PLN otworzyl na 4,26 po weekendowej przerwie. Dane o inflacji 4,1% z piatku nadal wsieraja zlotego. Rynek czeka na posiedzenie RPP w maju - konsensus to obnizka o 25 bps do 3,50%. Jesli sie potwierdzi to EUR moze wzrosnac do 4,30-4,32. Kto kupuje euro na maju/czerwcu?
Kupuje euro stopniowo od 3 tygodni. Srednia 4,275. Nie probuje trafic w dolka - rozkladam ryzyko. Jesli RPP obnizy w maju to kurs moze wzrosnac o 3-5 groszy (typowa reakcja). Ale dlugoterminowo zloty jest mocny fundamentalnie wiec wzrost bedzie krotkotrwaly.
Mam odwrotna strategie - czekam na maj. Jesli RPP obnizy i EUR skoczy do 4,30+ to nie kupuje (bo to emocjonalna reakcja ktora sie cofnie). Kupuje tydzien po decyzji gdy rynek sie uspokoi. W grudniu zeszlego roku ta strategia dala mi kurs 4,22 vs 4,28 w dniu decyzji.
Ciekawe podejscie Marek! Czekanie tydzien po decyzji wymaga nerwow stalowych ale historycznie ma sens. Ja kupie polowe teraz a polowe po majowym posiedzeniu RPP. Kompromis.
EUR/PLN 4,27 na wtorek. Zloty lekko oslabl po danych PMI z Niemiec ale trend jest nadal spadkowy. Wsparcie 4,25 trzyma. Jesli dane o zatrudnieniu w strefie euro w czwartek beda dobre to euro moze spasc do 4,24-4,25. Kupowalbym dalssze transze euro ponizej 4,26.