BTC251,4k zł0,16%
ETH7,85k zł2,33%
XRP5,02 zł2,32%
LTC200 zł0,60%
BCH1,62k zł4,56%
DOT4,80 zł0,00%
Ethereum vs Solana - w co inwestowac?
4 odpowiedzi · 40 odsłon · Autor: devETH
Mam dylemat i chcialem zapytac o opinie. Mam ok. 5 tys. zl do zainwestowania w krypto i waham sie miedzy Ethereum a Solana.

Ethereum:
- Drugi co do wielkosci projekt, sprawdzony od lat
- Przeszedl na Proof of Stake, mniejsze zuzycie energii
- Ogromny ekosystem DeFi i NFT
- Ale wysokie oplaty transakcyjne (gas fees)
- Staking daje ok. 4% rocznie

Solana:
- Bardzo szybkie transakcje (400ms) i tanie (<0.01$)
- Rosnie dynamicznie, duzo nowych projektow
- Ale miala problemy z awariami sieci
- Bardziej scentralizowana niz ETH

Co wybieracie i dlaczego? A moze polowa-polowa?
Ja bym poszedl 70% ETH / 30% SOL. Ethereum to bezpieczniejszy wybor - wiekszy ekosystem, wiecej deweloperow, instytucje go uznaja. Solana ma wiekszy potencjal wzrostu ale tez wieksze ryzyko.

Co do gas fees na ETH - sa teraz duzo nizsze niz kiedys dzieki layer 2 (Arbitrum, Optimism, Base). Wiekszych transakcji nie robisz na glownej sieci tylko na L2 i wtedy oplaty sa groszowe.

I jeszcze jedno - nie kupuj wszystkiego na raz. Rozloz zakupy na 2-3 tygodnie, zeby zlapac lepsza srednia cene.
Nie zapominajcie o Cardano (ADA)! Wiem ze nie jest trendy ale projekt ma solidne fundamenty - peer-reviewed research, Haskell, powoli ale stabilnie sie rozwija. Cena niska wiec potencjal wzrostu duzy.

Ale jesli mialabym wybierac tylko miedzy ETH a SOL - ETH bez wahania. Solana to troche jak startup, moze wystrzelic albo upasc. Ethereum to jak blue chip w krypto.
Jako developer musze powiedziec ze budowanie na Solanie jest przyjemniejsze - szybki feedback i niskie koszty testowania. Ale Ethereum ma ogromna przewage w ekosystemie narzedzi i dokumentacji. Dla inwestora dlugotermimowego ETH jest bezpieczniejszy bo ma Layer 2 i staking. SOL moze dac wiekszy zysk ale z wiekszym ryzykiem.
Najlepszym wyjsciem jest chyba kupic to i to :) Nie ma za co - game changer :D