Siedzialem pol godziny i zlozylem. Koinly + e-PIT. Mam do zaplaty 2700 zl. Zaplacilem z konta. Koniec. Teraz mam spokoj do 2027 roku. Wy ze swoim krypto - dzialaj teraz nie 29 kwietnia.
Dzieki za motywacje. Ide siadac.
Jak sie rozlicza jesli mam STRATE 8 tys. z krypto z 2025? Czy musze zlozyc? Czy daje cos?
ma_strate - MUSISZ zlozyc bo inaczej stracisz prawo do odliczenia straty w przyszlych latach! Wpisujesz strate w PIT-38, przez nastepne 5 lat mozesz odliczac te 8 tys. od zyskow. Jesli w 2026 zarobisz na krypto 20 tys. - masz do zaplaty podatek od 12 tys. (20-8), czyli 2280 zl zamiast 3800. Oszczednosc 1520 zl za to ze zlozyles PIT dzis.
Nie wiedzialem o tym! Koinly wygenerowalam raport ze strata 8120 zl. Skladam dzis wieczorem. Dzieki pitnabyle!
Waznie uwage dodam: strate z krypto mozesz odliczyc TYLKO od zyskow z krypto (nie od akcji, nie od dywidend). Bo PIT-38 ma rozne zrodla dochodow oddzielnie. Ale zostaje na 5 lat niezaleznie - jesli w 2026-2030 bedziesz miec zyski z krypto to strata sie przyda.
Podatnik_piotr - dobry punkt. Straty w Pit-38 sa segregowane po zrodlach. Strata krypto != strata akcji. Ale kazda z nich moze byc odliczona w swojej kategorii przez 5 lat.