Pit krypto - 18 dni do konca! Spowiedź: kto jeszcze nie zlozyl?
4 odpowiedzi
·
32 odsłon
·
Autor: PITNiedzielny
Niedziela wieczor, 18 dni do 30 kwietnia. Kto z Was jeszcze NIE zlozyl PIT-38 za krypto? Jakie sa Wasze powody? Bo ja ciagle prokrastynuje - niby Koinly mam, niby raport gotowy, ale wiecznie cos innego. Boje sie ze stracilem na krypto wiec wolalbym zignorowac. Ale wiem ze trzeba zlozyc nawet ze strata. Pomocy!
Klasyka! Strate trzeba zlozyc bo masz prawo odliczyc ja od zyskow w nastepnych 5 latach. Jesli w 2026 zarobisz 30 tys. na krypto a strata z 2025 wyniosla 10 tys. to plascisz podatek od 20 tys. (3800 zl) zamiast od 30 tys. (5700 zl). Oszczednosc 1900 zl tylko za zlozenie PITu. Robić w niedziele wieczor, 30 minut z Koinly i masz spokoj.
Dodaje: jesli nie zlozysz PITu z strata to US moze sie tym zainteresowac (gielda raportowala Twoje transakcje). Brak PITu = mandat 200-500 zl + zaplegisz odsetki. Lepiej zlozyc ze strata i miec spokoj + bonus odliczenia w przyszlosci. Przestaj prokrastynowac - to zajmie 30 minut max.
1900 zl oszczednosci za zlozenie PIT - to przekonujace! Otwieram Koinly TERAZ. 30 minut i koncze. Lepiej zrobic to w niedziele z herbata niz panicznie 29 kwietnia. Dziekuje za kopa motywacyjnego!
Zlozylam PIT za krypto! 127 transakcji z Koinly przepisanych w e-PIT w 25 minut. UPO dostalam natychmiast. Strata 3200 zl z 2025 wykazana do odliczenia w przyszlosci. Ulga ze mam to z glowy 15 dni przed deadline. Nie czekajcie na ostatnia chwile!