Krypto dla rodziny - czy wlozyc 5% portfela rodzinnego?
3 odpowiedzi
·
23 odsłon
·
Autor: MaTrzyDzieci
Mam zone i 3 dzieci (4 8 12 lat). Portfel rodzinny: 350 tys. (mieszkanie sple, brak kredytow, oszczednosci+inwestycje). Zona jest sceptyczna ale ja chce wlozyc 5% (17,5 tys.) w BTC i ETH jako 'spadek dla dzieci'. Cel: nie ruszac przez 15-20 lat. Czy to madre? Czy lepiej zostawic w bezpiecznych aktywach?
5% portfela na krypto z 15-20 letnim horyzontem to bardzo rozsadne podejscie. Worst case: stracisz 17,5 tys. (5% portfela) - przezyjesz. Best case: krypto zrobi x10-50 i Twoje dzieci dostana 200 tys.+. Asymetryczne risk/reward ktorego nie mozna ignorowac. BTC + ETH (50/50) to konserwatywny mix krypto. Trzymaj na hardware wallet i zapomnij.
Z perspektywy zony Twojego rodzica: 95% portfela w bezpiecznym to glowne. 5% w eksperymentalne aktywa nie zaboli rodziny. Klucz: nie reagujcie na spadki. Jesli BTC spadnie 70% w roku to NIE sprzedawajcie. Jesli wzrosnie 200% NIE realizujcie zyskow. To jest kapsula czasu dla dzieci - macie ja zakopac na 15 lat i zapomniec.
Kapsula czasu dla dzieci - to jest wlasciwe podejscie! Pokaze zonie te perspektywy. 5% to nawet jak strace nie zaboli a potencjal jest ogromny. Kupuje BTC + ETH 50/50 jutro na Zondzie i przenosze na Ledger. Za 20 lat dzieci moze beda mialy 100x wiecej. A jak nie - to przynajmniej probowalismy.