PIT za krypto - zostalo 20 dni. Ostatnie pytania przed zlozeniem
3 odpowiedzi
·
26 odsłon
·
Autor: PITFinalny
Deadline PIT-38 za krypto: 30 kwietnia. Zbliża się termin i mam kilka watpliwosci: 1) Czy musze wykazac krypto ktore KUPILEM ale nie sprzedalem? 2) Czy airdrops sa opodatkowane? 3) Jak liczyc wartosc krypto-krypto swap - po kursie z dnia czy zamknięcia? Pomocy!
1) NIE - kupno bez sprzedazy nie generuje przychodu. Wykazujesz tylko sprzedaż i zamiany. 2) Airdropy: kontrowersyjne. KIS stoi na stanowisku ze airdrop to przychod w momencie otrzymania (jak darowizna) ale wielu ekspertow sie nie zgadza. Bezpiecznie: wykazj wartosc airdropa jako przychod po kursie z dnia otrzymania. 3) Swap krypto-krypto: kurs z dnia i godziny transakcji wg gieldy na ktorej robiles swap.
Najwazniejsze: ZACHOWAJ DOKUMENTACJE. Screeny z gield potwierdzenia transakcji raporty Koinly. US moze poprosisc o dowody nawet 5 lat po zlozeniu PIT. Lepiej miec za duzo dokumentow niz za malo. I zloz PIT nawet jesli masz strate - strate mozna odliczyc w nastepnych 5 latach.
Koinly juz mam - generuje raport w 5 minut. Airdropy wykazuje na wszelki wypadek. Screeny z gield zapisuje na dysku. Skladam PIT w weekend i mam to z glowy. Dziekuje za pomoc - bez forum bym pewnie cos przeoczyl.