BTC276,9k zł0,66%
ETH8,21k zł1,87%
XRP4,98 zł1,17%
LTC201 zł0,85%
BCH1,63k zł1,00%
DOT4,41 zł1,87%
PIT za krypto - zostaly 21 dni! Czeste bledy
3 odpowiedzi · 26 odsłon · Autor: PITDeadline
30 kwietnia to deadline PIT-38 za krypto. Rozmawialam z ksiegowa i zebrala mi liste najczestszych bledow: 1) Nie wykazanie swap krypto-krypto. 2) Uzycie kursu z dnia zlozenia PIT zamiast dnia transakcji. 3) Brak dokumentacji kosztow (prowizje za zakup). 4) Nieuwzglednienie airdropow. Ktos ma inne bledy do listy?
Dodaje: 5) Staking rewards - sa opodatkowane w momencie otrzymania (nie sprzedazy!). Jesli dostalas 0,1 ETH ze stakingu to jest przychod w dniu otrzymania po kursie z tego dnia. 6) NFT - sprzedaz NFT to tez przychod z kryptowalut. 7) Strata na krypto - ZLOZ PIT nawet jesli masz strate bo mozesz ja odliczyc przez 5 lat.
Jako byly pracownik US: najczestszy powod kontroli na krypto to rozbieznosc miedzy danymi z gield (ktore raportuja do KAS od 2024) a PIT-38. Jesli gielda ma Twoje dane a Ty nie zlozyles PIT to otrzymasz wezwanie. Nie warto ryzykowac - zloz nawet jesli kwoty sa male.
Staking rewards opodatkowane w momencie otrzymania? Tego nie wiedzialem! Mam 0,3 ETH ze stakingu w 2025 i nie wykazywalem. Musze policzyc kurs z kazdego dnia otrzymania. Koinly to powinien ogarnac automatycznie. Dziekuje za heads up!