ETH/BTC ratio spadlo do 0,029 - najnizej od 2021. Ethereum traci narracje na rzecz Solany i BTC. Ale fundamentalnie ETH ma najwiekszy ekosystem DeFi (60% TVL), staking daje 3-4%, i Pectra upgrade ma przyniesc nizsze oplaty. Czy to historyczna okazja na ETH czy pulapka wartosci?
ETH/BTC ratio jest cykliczne. Spadalo tez w 2019 (do 0,016) zeby potem zrobic x8 do 0,08 w 2021. Jesli historia sie powtorzy to ETH moze outperformowac BTC 3-5x w nastepnych 12-18 mies. ALE: tym razem Solana jest realnym konkurentem czego nie bylo w 2019. Nie jestem pewien ze ETH powtorzy performance.
ETH to Blackberry krypto. Kiedys krol teraz traci rynek na rzecz szybszych i tanszych. Solana robi 65 tys. TPS vs ETH 15 TPS na L1. L2 nie rozwiazuja problemu bo fragmentuja plynnosc. Moje portfolio: 50% BTC 40% SOL 10% inne. Zero ETH.
Porownanie do Blackberry jest brutalne ale ciekawe. Nie zgadzam sie jednak - ETH ma cos czego Solana nie ma: decentralizacje i Lindy effect (8 lat bezawaryjnej pracy). Kupuje ETH na dnie ratio i czekam. Jesli za rok bede w bledzie to przynajmniej mam staking 3,5%.