PIT za krypto 2025 - termin 30 kwietnia! Kto już złożył?
3 odpowiedzi
·
15 odsłon
·
Autor: PodatkowyStres
Przypominam że termin PIT-38 za krypto to 30 kwietnia. Kto już złożył? Ja mam problem - handlowałem na 3 giełdach (Binance, Zonda, Bybit) plus robił swopy na Uniswap. Koinly generuje raport ale kosztuje 350 zł za rok. Czy ktoś zna darmową alternatywę?
CoinTracker ma darmowy plan do 25 transakcji. Jeśli masz więcej to Koinly za 350 zł jest najlepsza inwestycja jaką zrobisz - błąd w PIT kosztuje znacznie więcej. Binance i Zonda generują roczne podsumowania - zacznij od nich i porównaj z Koinly. Uniswap jest najtrudniejszy bo musisz importować dane z blockchaina. Koinly robi to automatycznie po podaniu adresu portfela.
Ja mam prosty przypadek: kupił BTC w 2024 za 60 tys. zł, sprzedał część w 2025 za 85 tys. zł. Zysk 25 tys., podatek 19% = 4750 zł. PIT-38 złożony w 10 minut przez e-PIT. Ale rozumiem że przy wielu giełdach i DeFi to jest koszmar. Nie zazdroszczę.
Kupiłem Koinly - faktycznie warto. Raport wygenerował się w 5 minut po podłączeniu API z giełd i adresu ETH. Mam 47 transakcji swap na Uniswap o których zapomniałem. Bez Koinly bym to pominął i miał problem z urzędem. 350 zł dobrze wydane.