BTC i ETH to fundament ale szukam ekspozycji na L1 z potencjałem. Solana ma największy ekosystem i TVL, Avalanche dobre subnetty dla instytucji, Sui jest nowy ale szybki. Który z tych trzech ma najlepsze perspektywy? Mam do zainwestowania 10 tys. zł na altcoiny.
Solana wygrywa pod względem ekosystemu - ma DeFi, NFT, gaming, memecoiny. TVL ponad 5 mld USD. Problem: centralizacja i przestoje. Avalanche jest bardziej zdecentralizowane i ma świetną pozycję w tokenizacji aktywów (RWA) - instytucje to lubią. Sui jest za wcześnie - technologia ciekawa (Move language) ale ekosystem mały. Ja bym dał 60% SOL, 30% AVAX, 10% SUI.
Przy 10 tys. zł na altcoiny - nie rozdrabniaj się. Kup SOL i tyle. Jedna mocna pozycja lepsza niż trzy małe. Przy BTC za 67 tys. USD jesteśmy w środku cyklu i altcoiny mogą zrobić 2-5x do szczytu. Ale mogą też spaść 80% po szczycie. Nie inwestuj więcej niż możesz stracić.
Chyba macie rację z uproszczeniem. SOL jako główny altcoin, może trochę AVAX. Sui zostawię na razie. 10 tys. zł to i tak ryzykowna pozycja, nie będę komplikować.