BTC251,4k zł0,16%
ETH7,79k zł1,55%
XRP5,05 zł2,93%
LTC201 zł0,00%
BCH1,63k zł4,27%
DOT5,20 zł8,33%
Rozliczenie krypto w PIT za 2025 - jak to zrobić?
3 odpowiedzi · 1 057 odsłon · Autor: PodatkowyKrypto
Pierwszy raz muszę rozliczyć kryptowaluty w PIT. W 2025 roku sprzedałem BTC i ETH z zyskiem ok. 25 tys. zł. Kupowałem na Binance i Zondzie. Jak wykazać koszty uzyskania przychodu? Czy giełdy dają jakieś raporty podatkowe? Termin PIT to koniec kwietnia i stresuję się że coś zrobię źle.
Krypto rozliczasz w PIT-38 (jak akcje). Przychód to kwota ze sprzedaży, koszt to cena zakupu + prowizje. Stosuje się metodę FIFO (first in, first out). Binance ma raport podatkowy w zakładce Tax, Zonda też generuje podsumowanie. Podatek to 19% od zysku, czyli ok. 4750 zł w Twoim przypadku.
Ważne: zamiana krypto na krypto (np. BTC na ETH) też jest przychodem! Jeśli w 2025 zamieniałeś tokeny bez wyjścia do fiat, to musisz to też wykazać. Wiele osób o tym zapomina. Polecam aplikację Koinly lub CoinTracker – importujesz historię z giełd i generujesz raport zgodny z polskim prawem.
O kurczę, zamieniałem BTC na SOL w maju i o tym zapomniałem. To komplikuje sprawę. Sprawdzę Koinly – dzięki za tip! Lepiej dopłacić za soft niż ryzykować kłopoty z urzędem skarbowym.