BTC225,0k zł5,63%
ETH6,84k zł3,63%
XRP4,26 zł3,35%
LTC195 zł2,99%
BCH1,36k zł0,12%
DOT4,13 zł8,68%
Czy DeFi jest bezpieczne? Moje doswiadczenia
2 odpowiedzi · 26 odsłon · Autor: defi_adam
Chcialem sie podzielic moimi doswiadczeniami z DeFi (zdecentralizowane finanse) po roku uzywania.

Co robilem:
- Dostarczalem plynnosc na Uniswap (para ETH/USDC)
- Pozyczylem stablecoiny na Aave
- Stakowalem ETH przez Lido

Co poszlo dobrze:
- Staking ETH przez Lido - ok. 4% rocznie, bardzo prosto, nie trzeba blokować 32 ETH
- Aave lending - ok. 3-5% na stablecoinach, dzialalo stabilnie

Co poszlo zle:
- Impermanent loss na Uniswap zjadl mi wiekszosc zyskow z prowizji
- Raz prawie wpadlem na scamowy token ktory udawal prawdziwy projekt

Ogolne wnioski: DeFi jest ok ale trzeba wiedziec co sie robi. Dla poczatkujacych polecam zaczac od prostego stakingu ETH i ewentualnie lendingu na duzych protokolach. Unikajcie malych nieznanych projektow obiecujacych 100% APY - to prawie zawsze scam.

Czy ktos jeszcze uzywa DeFi? Jakie macie doswiadczenia?
DeFi to ciekawy temat ale ja osobiscie trzymam sie z daleka. Za duzo hackow, za duzo ryzyka smart contractow. Wolę trzymac BTC na cold wallecie i spokojnie czekac.

Ale rozumiem ze dla ludzi ktorzy chca aktywnie zarabiac na krypto DeFi jest atrakcyjne. Tylko pamietajcie - kazdy smart contract moze miec buga ktory pozwoli komus wyciagnac wasze srodki. I to sie zdarzalo nawet duzym protokolom.

Jesli juz wchodzicie w DeFi to nigdy nie wkladajcie wiecej niz 10-20% portfolia. Reszta na cold wallecie.
DeFi jest bezpieczne o tyle o ile rozumiesz co robisz. Aave i Compound na Ethereum dzialaja od lat i nie zostaly zhackowane. Ale mniejsze protokoly na nowych chainach to loteria. Podstawowe zasady: nie wkladaj wiecej niz mozesz stracic, sprawdz audyty smart kontraktow, uzywaj hardware walleta i nie dawaj nikomu seed phrase. Zaczalem od 500 zl zeby sie nauczyc i dopiero po pol roku zaczalem wkladac wiecej.