BTC251,4k zł0,16%
ETH7,85k zł2,33%
XRP5,02 zł2,32%
LTC200 zł0,60%
BCH1,62k zł4,56%
DOT4,80 zł0,00%
Portfele krypto - jak bezpiecznie przechowywac?
3 odpowiedzi · 24 odsłon · Autor: Bartek
Ostatnio duzo sie mowi o hackach na gieldy krypto i kradzieze. Chcialem zapytac jak Wy przechowujecie swoje kryptowaluty?

Z tego co wiem sa takie opcje:
1. Na gieldzie (Binance, Coinbase) - wygodne ale ryzykowne, bo gielda moze pasc albo zamrozic srodki
2. Hot wallet (MetaMask, Trust Wallet) - bezpieczniej niz gielda ale nadal online
3. Cold wallet / hardware wallet (Ledger, Trezor) - najbezpieczniej ale kosztuje ok. 300-500 zl

Czy hardware wallet naprawde jest konieczny? Mam BTC i ETH za ok. 15 tys. zl - czy to juz kwota przy ktorej warto kupic Ledgera?

I jeszcze - czy ktos uzywal polskich gield typu Zonda (kiedys BitBay)? Sa bezpieczne?
Przy 15 tys. zl zdecydowanie warto kupic hardware wallet. Ledger Nano S Plus kosztuje ok. 350 zl - to mniej niz 3% twoich srodkow a daje ogromne bezpieczenstwo.

Ja sama mialam kiedys wszystko na Binance i po aferze z FTX przeniosiam na Ledgera. Spokoj jest bezcenny.

Zasada jest prosta: not your keys, not your coins. Jesli nie masz kluczy prywatnych to tak naprawde nie masz krypto - masz tylko obietnice gieldy ze ci je odda.

Co do Zondy - uzywalem kiedys, jest ok do kupna/sprzedazy ale nie trzymalbym tam duzych kwot.
Zgadzam sie z Marta. Dodam ze wazne jest tez robienie backupu seed phrase (24 slowa). Zapisz je na kartce i schowaj w bezpiecznym miejscu. NIGDY nie rób zdjecia seed phrase telefonem i nie trzymaj go w chmurze.

Jeszcze jedno - uwazaj na phishing. Ledger nigdy nie wysle ci maila z prosba o podanie seed phrase. Jesli ktos prosi o twoje 24 slowa to 100% scam.
Uzywam Ledger Nano X od 2 lat i polecam. Konfiguracja jest prosta - laczy sie z telefonem przez Bluetooth. Wazne zeby seed phrase zapisac na papierze i trzymac w bezpiecznym miejscu. NIE robic zdjecia telefonem i nie zapisywac w chmurze. Jesli masz krypto za wiecej niz 5 tys zl to hardware wallet jest must have.