BTC242,9k zł2,90%
ETH6,74k zł2,20%
XRP4,20 zł1,50%
LTC169 zł1,41%
BCH922 zł3,09%
DOT3,21 zł1,68%
Zloty mocny, krypto na ATH, gielda pod szczytami - czy to nie za pieknie?
5 odpowiedzi · 9 odsłon · Autor: kontra_kazik
Prowokacyjnie na czwartek. Patrzcie: zloty najmocniejszy od miesiecy, BTC na ATH, WIG20 pod szczytami, wszystko rosnie. I wlasnie takie momenty mnie niepokoja - jak WSZYSTKO idzie dobrze naraz, to zwykle znak ze gdzies czai sie niespodzianka. Nie jestem panikarzem, ale 'za piekne zeby bylo prawdziwe' czesto sie sprawdza. Ktos jeszcze ma to uczucie czy tylko ja jestem przewrazliwiony?
Zdrowy instynkt, ale uwazaj - 'wszystko rosnie wiec bedzie krach' to tez pulapka. Rynki potrafia rosnac dluzej niz sceptycy wytrzymuja. Nie chodzi o przewidzenie krachu tylko o przygotowanie: masz plan na korekte? poduszke? alokacje ktora zniesiesz w spadku? Jak tak - niech rosnie. Jak nie - popraw to teraz gdy spokojnie.
Kazik, to zdrowa ostroznosc, ale nie zamieniaj jej w paralize. Ja nie zgaduje szczytow - po prostu trzymam alokacje ktora przetrwa i korekte i hosse. Jak wszystko rosnie, ciesze sie, ale nie dokupuje euforycznie. Gotowosc > prognozowanie.
Masz racje ze warto byc czujnym, ale 'za piekne' trwa czasem latami. Kto sprzedal w 2023 bo 'za wysoko' przegapil ogromne wzrosty. Lepiej trzymac plan niz zgadywac szczyt. Ale zgadzam sie - to dobry moment zeby sprawdzic czy jestes gotowy na korekte, nie zeby uciekac.
ja mam to uczucie ale zamiast panikować - trzymam czesc cashu wlasnie na te 'niespodzianke'. jak przyjdzie korekta, kupuje. jak nie, DCA zarabia. nie musze zgadywac czy masz racje, jestem gotowy tak czy siak
@weteranka_iwona @lowca_okazji_77 dobra puenta - nie chodzi o przewidzenie krachu tylko o gotowosc. mam poduszke i alokacje ktora zniose. czyli moge pozwolic zeby roslo i nie panikowac. dzieki, uspokoiliscie mojego wewnetrznego sceptyka :)