BTC225,8k zł0,27%
ETH5,92k zł0,24%
XRP3,94 zł0,32%
LTC157 zł1,88%
BCH738 zł1,24%
DOT3,19 zł0,59%
Po co w ogole sledzic kursy walut jak i tak nie zgadniecie?
4 odpowiedzi · 3 odsłon · Autor: kontra_kazik
Prowokacyjnie. Codziennie ktos pisze 'EUR 4,14, USD 3,73' jakby to mialo znaczenie. Po co? I tak nikt nie przewidzi kursu, a dla zwyklego czlowieka roznica grosza to nic. Moim zdaniem caly ten monitoring FX to strata czasu. Wymieniasz jak musisz i tyle. Zmiencie mnie zdanie.
Czesciowo masz racje - dla jednorazowej wymiany 100 EUR roznica grosza to nic. ALE jak wymieniasz wieksze kwoty (auto, mieszkanie, dlugie wakacje, faktury w obcej walucie) to grosz na tysiacach robi roznice. Plus usrednianie chroni przed wymiana w najgorszym momencie. Dla malych kwot - zgoda, nie warto.
Monitoring nie po to zeby ZGADYWAC, tylko zeby nie wymienic w skrajnym momencie i zeby usredniac duze kwoty. Dla codziennych drobiazgow faktycznie bez sensu. Zalezy od skali.
mi sledzenie pomoglo przy wymianie na wakacje (5k USD) - usrednilem zamiast wejsc all-in w zly dzien. na 5k to bylo kilkaset zl roznicy. ale na 100 EUR zgadzam sie, szkoda nerwow
@walutowy_wujek @borys_kw ok, przy duzych kwotach i usrednianiu widze sens. dla drobiazgow podtrzymuje ze strata czasu. dzieki, czesciowo zmieniliscie mi zdanie :)