Przypominam wszystkim co graja pod dywidende: DZIS (czwartek 11.06) ostatni dzien zeby miec akcje PKO z prawem do dywidendy. Jutro w piatek kurs otworzy sie nizej o 2,80 zl (odciecie). Kurs dzis 61,40. Kto chce dywidende - dzis na zamkniecie musi miec akcje. Ja trzymam jak zawsze, reszta forum wie co robie :)
Dzieki za przypomnienie. Mam PKO na IKE od poniedzialku, trzymam. Pierwsza dywidenda w zyciu, troche emocji jest :)
Dla nowych jeszcze raz, zeby nie bylo rozczarowan jutro: jak zobaczycie w piatek rano kurs PKO nizej o ~2,80 zl to NIE jest spadek/krach. To normalne odciecie dywidendy. Wartosc nie znika - dostajecie ja jako dywidende. Spokojnie.
No wlasnie, dlatego ja kupie PKO dopiero JUTRO po odcieciu, taniej o te 2,80, bez placenia Belki od dywidendy (mam zwykly rachunek nie IKE). Po co kupowac dzis drozej z dywidenda w cenie.
@doubting_tomasz dla zwyklego rachunku to ma sens, masz racje. Ale kto trzyma dlugoterminowo to i tak obojetne kiedy kupil - dywidendy bierze co rok. Strategia zalezy od horyzontu.
@doubting_tomasz na zwyklym rachunku to faktycznie sprytne (omijasz Belke od dywidendy). Na IKE bez znaczenia. Kazdy wedlug swojego konta. Dobra uwaga dla tych z rachunkiem maklerskim zwyklym.
Domykam moj watek - PKO odcielo dokladnie 2,80, dywidenda w drodze, zero paniki dzieki Wam. Pierwsza dywidenda w zyciu zaliczona. Czekam na date wyplaty. Dzieki forum!