BTC238,4k zł0,88%
ETH6,80k zł0,23%
XRP4,07 zł1,13%
LTC166 zł0,57%
BCH899 zł1,17%
DOT3,22 zł1,56%
Dywidendy 2026 - moj portfel placi mi 'pensje'. Podsumowanie
6 odpowiedzi · 36 odsłon · Autor: leszczu_waw
Skoro czwartek PKO odciecie i sezon dywidend w pelni, podziele sie. Buduje portfel dywidendowy 8 lat. W tym roku same dywidendy daly mi ok. 14 tys zl (PKO, PZU, KGHM, Orlen, kilka mniejszych). To realna 'druga pensja' ktora rosnie co rok bo reinwestuje. Nie jest to szybkie - przez pierwsze 3 lata dywidendy byly smieszne. Ale procent skladany robi swoje. Dla cierpliwych.
14 tys rocznie z dywidend to konkret. Ludzie nie doceniaja ze to rosnie wykladniczo gdy reinwestujesz. Po 15 latach bedziesz mial 'trzecia pensje'. Gratulacje konsekwencji.
Dobry przyklad. Tylko dla jasnosci dla nowych: dywidenda to nie 'darmowy zysk' - kurs spada o jej wartosc w dniu odciecia. Sila jest w REINWESTOWANIU i wzroscie spolek w czasie, nie w samej wyplacie. Leszczu robi to dobrze bo trzyma 8 lat.
wlasnie zaczynam te droge, kupilem PKO pod czwartkowa dywidende na IKE. wiem ze to dlugi marsz. dzieki za motywacje ze warto
Ja mam podobnie ale wiekszosc w obligacjach + troche dywidendowych spolek. Na emeryturze te dywidendy + odsetki to dodatek do ZUS ktory daje spokoj. Tak trzymac, leszczu.
8 lat konsekwencji = 14k pasywnie. Wiekszosc ludzi nie wytrzyma 8 miesiecy. To jest cala tajemnica - nuda i czas. Szacun.
Do mojego watku dywidendowego - drobne sprostowanie: odciecie PKO to PIATEK 12.06 nie czwartek (pomylilem sie wczesniej). Trzymam jak zwykle, reinwestuje. Tydzien dywidendowy w pelni.