PKO BP odciecie dywidendy w czwartek 12.06, 2,80 zl na akcje. Kurs dzis 61 zl, stopa 4,6%. Najwiekszy bank, najwiekszy wplyw na WIG20. Pytanie wieczne - kupowac przed odcieciem czy to bez sensu?
Na IKE warto (2,80 netto, bez Belki). Na zwyklym rachunku - kurs spadnie o dywidende i tyle. Sens ma tylko jak trzymasz dlugoterminowo.
Ja kupuje pod kazda dywidende PKO od 5 lat i reinwestuje. Portfel rosnie. Ale jak ktos liczy na 'darmowy zysk w tydzien' to sie rozczaruje.
@leszczu_waw dokladnie. Kupno dzien przed odcieciem to nie strategia. Albo trzymasz bank dlugo i bierzesz dywidendy co rok, albo nie kupuj wcale pod jednorazowa.
A nie lepiej poczekac na odciecie (czwartek po poludniu) i kupic po 58 zl bez dywidendowej premii w cenie? Roznia wyjdzie na zero a kupisz taniej.
@doubting_tomasz na IKE to obojetne (dywidenda netto). Na zwyklym - tak, kupno po odcieciu unika Belki od dywidendy. Zalezy od konta.
OK, mam IKE wiec kupuje teraz i trzymam dlugo. Dzieki za rozwianie watpliwosci.
PKO trzymam pod czwartkowe odciecie. Reszte forum o Fed, ja licze dni do dywidendy :) Pojutrze 2,80 na akcje wpada.