Pekao wyplaci dywidende 14 zl na akcje, dzien ustalenia prawa 15 maja. Kupno przed 13 maja potrzebne. Stopa dywidendy 8% - najwyzsza w sektorze. Ale czy kupno tydzien przed odcieciem to nie pulapka? Kurs spadnie o 14 zl po odcieciu. Pomoze mi ktos z analiza risk/reward?
Kupno 2-3 mies przed. Nie tydzien przed!
Pekao przy 175 zl dywidenda 14 zl = stopa 8%. Super. Ale jak kupujesz tydzien przed odcieciem - natychmiast po dywidendzie tracisz 14 zl na kursie, a dywidende masz netto 11,34 zl (lub 14 na IKE bez Belki). Wiec straty krotkoterminowe lub minimalny zysk. Sens ma kupowanie 3-6 mies przed - wtedy kurs zwykle odrabia spadek po dywidendzie w 2-3 tyg.
Bankoholiczka - ale ja chce zalapac dywidende tego roku. Jesli kupie 3 mies przed to sie spozniam. Czy kupno 1 tydzien przed nie ma sensu jesli mam IKE (14 zl pelne, brak Belki)?
Iza - na IKE sytuacja inna. Dywidenda 14 zl netto. Kurs spada o 14 zl po odcieciu. Czysto ksiegowo - neutralne. Ale masz potencjal wzrostu kursu ponownie po 2-3 mies (historyczny wzorzec Pekao). Wiec: kupuj tydzien przed, dostaniesz 14 zl, zatrzymasz akcje na IKE - dywidenda przyjdzie, potem reinwestujesz w kolejne akcje Pekao. Jesli planujesz trzymać dlugoterminowo to JEDNAK sens ma.
OK, kupuje 12 maja (dzien przed odcieciem). 200 akcji Pekao - 2800 zl dywidendy netto na IKE. Za te 2800 zl kupuje ok 16 kolejnych akcji. Cel: 500 akcji Pekao do konca 2027.