BTC277,0k zł1,55%
ETH8,22k zł3,24%
XRP5,00 zł1,69%
LTC202 zł0,97%
BCH1,62k zł2,05%
DOT4,40 zł2,98%
Orlen dwa tygodnie po ustawie - co sie dzieje?
4 odpowiedzi · 16 odsłon · Autor: tomek_pzn
Kurs Orlenu po zapowiedzi podatku od zyskow: spadal do 58 zl (2 tygodnie temu), teraz 64 zl, wiec czesciowo sie podniosl. Ustawa wchodzi w zycie 1 lipca. Co robic z moja pozycja? Kupilem kiedys po 72, jestem ciagle na minusie. Zrealizowac strate i przejsc gdzie indziej czy dac spokojnie?
Trzymaj, dywidenda przyjdzie.
Orlen przy 64 to nadal tanio na wskaznikach (P/E okolo 6). Ale ryzyko politycne jest niemale - moga zmienic zasady gry jeszcze 10 razy przed 2030. Ja bym trzymal tylko jesli jest to max 10% portfela. Jesli wiecej - zmniejszal do 10%.
Tomek, zrealizowanie straty na Orlenie to znak czasow ze zostales zlapany w pulapke polskiego spolka panstwowego. Ja sam lapalem sie 3 razy i za kazdym razem koncowo tracilem. PGE, PGNIG (teraz juz w Orlenie), JSW... Wszystkie rosnaly kiedys fajnie, potem przychodzilo rozporzadzenie i kurs szedl w dol. Moj wnioski po 10 latach: spolki 100% prywatne + dywidendowe > spolki z udzialem Skarbu Panstwa. PZU jest wyjatkiem bo ma stabilnego akcjonariusza panstwowego ktory lubi dywidendy. Orlen ma niestabilnych politykow. Jesli moze sobie pozwolic - zrealizuj strate (dostaniesz odliczenie od podatku ze zyskow w 5 nastepnych lat) i wroc do strategii: Dino, LPP, PZU, Budimex, Kety.
Waldek - piekna refleksja. Ja tez zauwazylem ze kazda spolka z udzialem SP koncowo rozczarowywalam. Realizuje strate (odliczenie od Belki na przyszlosc) i przesuwam do Budimexu i Kety. Dzieki!