BTC276,9k zł1,61%
ETH8,22k zł3,32%
XRP5,00 zł1,70%
LTC202 zł0,98%
BCH1,62k zł2,05%
DOT4,40 zł2,98%
Pierwsze akcje - kupiłam PKO BP. Kiedy sprawdzac portfel?
4 odpowiedzi · 11 odsłon · Autor: AgnieszkaRyn
Powiedzialam mezowi ze chce zaczac inwestowac. Wczoraj w sobote zlozylam zlecenie na 200 akcji PKO BP w eMakler (wykona sie w poniedzialek). Boję sie sprawdzac portfel - co jesli spadnie? Jak czesto wy patrzycie na swoje akcje? Codziennie? Raz w tygodniu?
Raz w miesiacu wystarczy.
Rozumiem Cie doskonale!!! Pierwszy kwartal sprawdzalam portfel codziennie i denerwowalam sie kazda zmiana 1%. Teraz po roku - patrze raz w miesiacu i jestem spokojna. Nerwy kosztuja zycie a portfel i tak bedzie tam gdzie bedzie. PKO BP to solidna spolka, nie bedziesz zalowac.
Zasada numer 1 dla poczatkujacych: NIE sprawdzaj portfela codziennie. To jest najwieksza pulapka psychologiczna. Kiedy akcje spadają 2% - chcesz sprzedac. Kiedy rosna 5% - chcesz sprzedac bo myslisz ze to szczyt. A potem zaluje kazdej decyzji. Moja zasada po 15 latach: sprawdzam portfel raz w miesiacu, pierwszego. I to tylko zeby zobaczyc stan, nie zeby podejmowac decyzje. Decyzje podejmuje raz na kwartal - kupic wiecej albo ewentualnie zrestrukturyzowac. PKO BP bedzie Ci placic dywidende 2,80 zl na akcje w czerwcu = 560 zl netto na 200 akcjach (IKE)? lub 454 zl (zwykly). Reinvestuj te dywidende i zapomnij. Za 10 lat dziekuje mi bedziesz za te rade.
Dzieki!! Raz w miesiacu - postanowienie zrobione. Nie bede patrzec do maja.