BTC283,7k zł0,00%
ETH8,36k zł0,03%
XRP5,03 zł0,02%
LTC200 zł0,18%
BCH1,62k zł0,16%
DOT4,37 zł0,33%
Top 5 spolek dywidendowych na IKE - moj ranking 2026
4 odpowiedzi · 18 odsłon · Autor: PortfelEmerytalny
Po sezonie wynikow aktualizuje moj ranking spolek dywidendowych na IKE (gdzie dywidenda jest zwolniona z Belki). Moje TOP 5: 1) PKO BP (stopa 4,7% stabilnie) 2) PZU (7% historia wyplat od debiutu) 3) Budimex (5,5% pelne portfele zamowien) 4) KGHM (5% cykliczna ale miedz rosnie) 5) Asseco Poland (4% przychody w EUR). Jakie sa wasze TOP 5?
Moj TOP 5 pokrywa sie w 80%: PKO BP PZU Budimex Asseco to moja baza. Zamiast KGHM mam Dom Development - stopa 5% i deweloper ktory sprzedaje mieszkania jak cieplo bulki. KGHM jest zbyt cykliczny i podatek miedziowy mi nie daje spokoju.
Dodalbym Kruk SA do listy - stopa dywidendy 3-4% ale spolka rosnie 15% rocznie. Dywidenda jest niska bo reinwestuja w portfele wierzytelnosci ale potencjal wzrostu kursu to kompensuje. Na IKE liczy sie total return (dywidenda + wzrost kursu) a nie sama stopa dywidendy.
Dom Development i Kruk - dobre propozycje! DD jest mniej polityczny niz PGE/Orlen a Kruk to maszyna do zarabiania. Rozwadam zamiane KGHM na DD w portfelu. Dzieki za input - po to pytam na forum.
Dodaje do listy dywidendowych: Grupa Azoty wyplaci specjalna dywidende za 2025 (jednorazowa z zysku na nawozach). Stopa ok. 6%. Ale to jednorazowe - regularna dywidenda Azotow jest niestabilna. Nie polecam do portfela dywidendowego. Lepiej zostawic PKO PZU Budimex ktore placa co roku.