PZU wyplacilo dywidende co roku od debiutu w 2010. Stopa dywidendy 6-8% rocznie. Zyski rosna stabilnie. Brak ryzyka polityki energetycznej (jak Orlen). P/E ok. 8. Czy PZU to najlepsza spolka dywidendowa na GPW? Ktos ma w portfelu dlugoterminowo?
Mam PZU od 2018. Lacznie dostalem ok. 35 zl dywidendy na akcje (kupilem po 38 zl). Czyli praktycznie zwrocilem cala inwestycje w dywidendach a nadal mam akcje warte ~50 zl. Na IKE to jeszcze lepsze bo zero Belki. PZU to kregoslup mojego portfela dywidendowego.
PZU jest swietne ale nie jest jedyne. Porownaj: PKO BP (dywidenda 7% ale zyski spadna przy nizszych stopach), KGHM (dywidenda 5% ale cykliczna), Budimex (dywidenda 6% stabilna). Dywersyfikacja jest klucz - nie stawiaj wszystkiego na jedna spolke nawet jesli jest swietna.
PZU + PKO BP + Budimex - to jest trojka ktora mi sie podoba. Kazda z innego sektora wiec nie sa skorelowane. Lacznie stopa dywidendy portfela ok. 6,5%. Na IKE bez Belki to prawie 8% brutto. Zaczynam budowac portfel od przyszlego miesiaca.