BTC215,2k zł1,72%
ETH6,56k zł2,03%
XRP4,15 zł1,14%
LTC189 zł1,94%
BCH1,30k zł3,70%
DOT4,00 zł0,25%
Sezon dywidend 2026 - lista spółek z najwyższą stopą
4 odpowiedzi · 32 odsłon · Autor: DividendKing
Zbieram listę spółek z GPW z najwyższą stopą dywidendy za 2025 rok. Moje dotychczasowe znaleziska: PKO BP ~7%, Pekao ~8%, PZU ~7%, KGHM ~5%, Orlen ~6% (jeśli utrzyma). Kto jeszcze wypłaca solidne dywidendy? Szukam szczególnie spółek z historią regularnych wypłat, nie jednorazowych skoków.
Dodaj do listy: Budimex (~6% stopy, stabilne wypłaty od lat), Dom Development (~5%, deweloper z solidnym cash flow), Benefit Systems (~3% ale rośnie), Grupa Azoty (~4% ale cykliczna). Z mniejszych: Apator, Ferro, Wawel. Kluczowe: patrz na wskaźnik wypłaty (payout ratio) - powyżej 80% to ryzyko cięcia dywidendy.
Ja buduję portfel dywidendowy na IKE (bez Belki od dywidend!). Mam 8 spółek po ok. 5-10 tys. każda. Łączna stopa dywidendy portfela to ok. 6%. Przy wartości 70 tys. to 4200 zł rocznie czystego dochodu. Za 10 lat portfel powinien mieć 200-250 tys. i generować 12-15 tys. rocznie. Cierpliwość jest kluczem.
Budimex i Dom Development dopisuję - dzięki! IKE dla dywidend to genialne, szkoda że nie zacząłem wcześniej. Payout ratio sprawdzę dla każdej spółki - dobra uwaga. Przy PKO BP payout chyba ok. 50% więc jest bezpiecznie.
Dodajcie do listy Asseco Poland - stabilna dywidenda ok. 4-5% od lat i spółka IT z przychodami w EUR. Przy mocnym złotym przychody w PLN maleją ale długoterminowo Asseco to solidny dividend aristocrat. Mam od 6 lat i reinwestuję dywidendę.