Orlen po zapowiedzi podatku od zysków - kupować dołek?
4 odpowiedzi
·
5 odsłon
·
Autor: MlodaInwestorka
Orlen stracił 8% po zapowiedzi premiera o podatku od ekstra zysków spółek energetycznych i paliwowych. Rynek zareagował paniką. Ale czy to nie jest okazja? Orlen to wciąż monopolista na polskim rynku paliw, ma rafinerię, petrochemię i coraz więcej OZE. Dywidenda za 2025 powinna być solidna. Kupować czy czekać na dalsze spadki?
Problem Orlenu to polityka, nie biznes. Spółka zarabia dobrze ale rząd traktuje ją jak bankomat. Podatek od zysków + regulowane ceny paliw = niższe marże. Fundamentalnie Orlen jest wart więcej niż obecna wycena ale dopóki ryzyko polityczne jest tak duże, kurs będzie pod presją. Ja bym poczekał na konkrety (ile wyniesie podatek) zanim kupię.
Mam Orlen od 2 lat. Dywidenda 6-7% jest atrakcyjna ale spadek kursu zjadł mi cały zysk z dywidendy i jestem na minusie. To klasyczna pułapka wartości - tania spółka może być tania z powodu. Nie dokupuję dopóki nie zobaczę projektu ustawy o podatku.
Rozumiem - ryzyko polityczne to coś czego nie da się wycenić. Poczekam na konkrety ustawowe. Tymczasem patrzę na spółki mniej narażone na politykę - Dino, LPP, CCC. Prywatne firmy bez politycznego balastu.
Orlen to pułapka wartości klasyczna. Tanio na wskaźnikach ale czynniki pozarynkowe (polityka podatkowa regulacje ceny paliw) eliminują upside. Wolę prywatne spółki bez politycznego balastu. Dino LPP Allegro - droższe ale spokojniejsze.