Kończy się sezon wyników za Q4 2025 na GPW. Kto Was pozytywnie lub negatywnie zaskoczył? Moje obserwacje: PKO BP i Pekao pokazały rekordowe zyski, Dino dalej rośnie jak szalone, a Allegro pozytywnie zaskoczyło marżą. Negatywnie: Orlen z przeceną po zapowiedzi podatku od zysków. Co macie w portfelach?
Dla mnie niespodzianka to LPP - wyniki powyżej konsensusu, Reserved i Sinsay ciągną sprzedaż w Europie. Kurs wystrzelił o 8% po raporcie. Negatywnie zaskoczyło JSW - strata operacyjna mimo lepszych cen węgla. Mam w portfelu: PKO BP, Dino, LPP, KGHM. Trzymam do dywidend.
Wszyscy chwalą banki ale ja patrzę na to inaczej. Rekordowe zyski bankowe to efekt wysokich stóp - teraz stopy spadają więc marże odsetkowe będą się kurczyć. PKO BP przy P/E 7 wygląda tanio, ale za rok przy niższych stopach P/E może wzrosnąć do 9-10 bo zyski spadną. Nie kupowałbym banków na szczycie cyklu.
Dobry punkt z bankami. Faktycznie marża odsetkowa netto (NIM) będzie spadać przy obniżkach stóp. Ale banki kompensują to wolumenem kredytów - tańsze kredyty = więcej klientów. PKO BP ma też mocny segment opłat i prowizji. Nie byłbym aż tak pesymistyczny.