Chce zaczac inwestowac dlugoterminowo i slyszalem ze IKE maklerskie to dobry start bo nie place podatku Belki od zyskow. Mam do wyboru mBank eMakler, BOZ BDM, XTB i kilka innych. Na co zwrocic uwage przy wyborze? Najwazniejsza jest dla mnie prowizja od transakcji i dostep do ETF. Jaki macie rachunek i czy jestescie zadowoleni?
Mam IKE w BOZ BDM od 4 lat. Prowizja 0.39% od transakcji na GPW. ETFy tez mozna kupic. Duzy plus to brak podatku Belki jak trzymasz do 60 roku zycia. mBank eMakler tez jest OK i ma ladniejsza apke ale prowizja taka sama.
Sprawdz tez IKE w BOSSA. Maja szeroka oferte ETF zagranicznych i prowizja 0.29% co jest jedne z najtanszych. Limit wplat na IKE w 2026 to chyba okolo 24 tys zl. Najwazniejsze zeby zaczac wplacac i inwestowac regularnie a nie czekac na idealny moment.
Zdecydowalem sie na BOSSA bo maja najtansza prowizje i duzy wybor ETF. Zalozylem konto online w 15 minut i juz kupilem pierwsza jednostke Beta ETF WIG20. Teraz bede wplacal 1500 zl co miesiac. Dzieki za pomoc na tym forum.