Czesc wszystkim. Mam 25 lat, zaczynam prace i chcialabym zaczac inwestowac na gieldzie ale nie wiem od czego zaczac. Mam odlozone ok. 10 tys. zl i moglabym co miesiac dokladac ok. 500 zl.
Mam kilka pytan:
1. Jaki dom maklerski wybrac? Slyszalam o mBank eMakler, Bossa, XTB - ktory najlepszy dla poczatkujacych?
2. Czy lepiej kupowac pojedyncze akcje czy ETF?
3. Ile pieniedzy potrzeba na start?
4. Czy IKE/IKZE ma sens w moim wieku?
Przeczytalam troche w internecie ale jest tyle sprzecznych informacji ze nie wiem komu wierzyc. Bede wdzieczna za praktyczne rady od osob ktore juz inwestuja.
Dzieki z gory!
Hej, super ze zaczynasz w takim wieku! Ja zaczynalem 5 lat temu i zalowalem ze nie wczesniej.
Odpowiadajac na pytania:
1. Na start polecam XTB - masz 0 zl prowizji na akcjach polskich do pewnego limitu, interfejs jest prosty i przyjazny. mBank eMakler tez ok jesli juz masz tam konto.
2. Zdecydowanie zacznij od ETF na WIG20 lub jeszcze lepiej na caly swiat (np. Vanguard FTSE All-World). Pojedyncze akcje to wieksza zabawa ale i wieksze ryzyko.
3. Z 10 tys. mozesz spokojnie zaczac. Ja zaczynalem od 5 tys.
4. IKE koniecznie! W twoim wieku to najlepsza decyzja - nie placisz podatku od zyskow kapitalowych (19%). Na emeryturze bedziesz sobie dziekowac.
Powodzenia!
Jestem w podobnej sytuacji co Ty, tyle ze ja juz rok temu zaczela i moge powiedziec z doswiadczenia:
Najwiekszy blad jaki zrobilam to kupowanie pojedynczych spolek bo "ktos na forum polecil". Stracilam na tym ok. 800 zl zanim zrozumialam ze lepiej kupowac ETF.
Teraz mam prosta strategie - co miesiac kupuje ETF na MSCI World przez IKE w mBanku i nie patrze na kurs. Czasem kupie drozej, czasem taniej, ale srednia wychodzi ok. Od roku mam ok. 8% zysku.
I najwazniejsza rada - nie inwestuj pieniedzy ktore mozesz potrzebowac w ciagu najblizszych 2-3 lat. Gielda to nie lokata, kursy moga spasc o 20-30% i trzeba to wytrzymac psychicznie.
Najwazniejsza rada jakam moze dac - zacznij od ETF na WIG20 albo WIG. Nie probuj wybierac pojedynczych spolek na poczatku bo stracisz pieniadze na nauke. ETF daje ci caly rynek w jednym instrumencie. Jak juz pohandlujesz rok i zrozumiesz jak to dziala to mozesz sprobowac poszczegolnych spolek. I nigdy nie wrzucaj wszystkiego na raz.