BTC212,5k zł0,43%
ETH6,70k zł4,08%
XRP4,10 zł2,31%
LTC189 zł1,94%
BCH1,30k zł3,70%
DOT3,90 zł2,74%
Spolki dywidendowe na GPW - moje typy na 2026
2 odpowiedzi · 27 odsłon · Autor: kamil90
Sezon dywidendowy zblizy sie wielkimi krokami i warto juz teraz przyjrzec sie spolkom, ktore moga wyplacic atrakcyjne dywidendy.

Moje typy na najciekawsze spolki dywidendowe w 2026:

1. KGHM - mimo zmiennych cen miedzi, spolka historycznie dzieli sie zyskami z akcjonariuszami. Stopa dywidendy moze wyniesc ok. 5-7%.

2. PZU - ubezpieczyciel regularnie wyplaca dywidende. Oczekiwana stopa to ok. 6-8%.

3. PKO BP - najwiekszy bank w Polsce, solidne wyniki finansowe. Przewidywana stopa dywidendy ok. 4-6%.

4. Orlen - po fuzji z Lotosem i PGNiG, spolka ma potencjal do dywidend, choc czesc zyskow reinwestuje.

5. Dino Polska - spolka wzrostowa, ale zaczyna tez myslec o dywidendzie.

Przy wyborze spolek dywidendowych warto zwracac uwage nie tylko na stope dywidendy, ale tez na stabilnosc wyplat i wskaznik payout ratio.

Jakie sa Wasze typy na dywidendowe perelki w tym roku?
Dobre typy! Dodalabym jeszcze Budimex do listy - spolka konsekwentnie wyplaca wysokie dywidendy, stopa dywidendy czesto przekracza 8%. Sektor budowlany korzysta na inwestycjach z KPO.

Jeszcze jedna rada - warto sprawdzic date odciecia prawa do dywidendy (tzw. dzien D). Czesto kurs spada o wartosc dywidendy w dniu odciecia, wiec kupowanie tuz przed ta data niekoniecznie jest optymalnym momentem.

Najlepsza strategia to kupowanie spolek dywidendowych systematycznie przez caly rok i traktowanie dywidend jako dodatkowego dochodu, a nie spekulacja pod konkretna wyplate.
Moje dywidendowe TOP 3 na 2026: PZU (stopa ok 7%), Kety (stabilne wyplaty od lat) i Dom Development (mieszkania sie sprzedaja). Z bankow PKO BP tez niezle dzieli sie zyskiem. Klucz to szukac spolek ktore maja stabilne cash flow i historie wyplat a nie jednorazowo wysoka dywidende. Buduje portfel dywidendowy od 4 lat i teraz daje mi ok 800 zl miesiecznie pasywnego dochodu.