Zmieniam prace i nie wiem, co zrobic z PPK ze starej firmy
4 odpowiedzi
·
19 odsłon
·
Autor: Maciek
Za dwa tygodnie zmieniam pracodawcę i w papierach mam pytanie o PPK. W starej firmie zbierało mi się to przez trzy lata, uzbierała się konkretna kwota. Nowy pracodawca ma swój program u innej instytucji. Czy te środki gdzieś przepadają, trzeba je przenosić, czy zostają tam, gdzie są? Nikt w kadrach nie umiał mi jasno odpowiedzieć, a nie chcę stracić czegoś, o czym nawet nie pamiętałem, że mam.
Nic nie przepada, to Twoje prywatne środki. Masz dwie opcje: zostawić je w dotychczasowej instytucji jako osobny rachunek albo złożyć wniosek o wypłatę transferową do nowego programu. Drugie jest wygodniejsze, bo wszystko masz w jednym miejscu i nie zapominasz o starym rachunku.
ja o PPK dowiedzialam sie tutaj miesiac temu i o malo sie nie wypisalam. dobrze, ze pytasz zanim podpiszesz cokolwiek w nowej firmie, bo tam tez pewnie zapisza Cie automatycznie
Sprawdź przy okazji, czy w starej instytucji nie masz wyższych opłat za zarządzanie niż w nowej. Przy PPK różnice są niewielkie, ale skoro i tak robisz transfer, warto raz spojrzeć.
dzieki, czyli nic nie przepada i moge to przeniesc. kadry mowily cos o tym, ze musze sie tym zajac sam, ale nie umialy powiedziec jak