BTC290,9k zł0,11%
ETH9,20k zł0,36%
XRP5,26 zł1,21%
LTC200 zł0,06%
BCH955 zł0,16%
DOT4,17 zł6,49%
Syn na studiach dzwoni po dokladke po tygodniu
6 odpowiedzi · 19 odsłon · Autor: Justyna
Syn wyjechal na studia tydzien temu z ustalona kwota miesieczna. Dzis zadzwonil, ze skonczyly mu sie pieniadze - integracja, wyjscia, jakies oplaty na uczelni. Z jednej strony chce mu pomoc, z drugiej boje sie, ze jesli teraz doloze, to za miesiac bedzie to samo. Maz mowi, zeby nie dokladac i niech sie nauczy. Ja nie chce, zeby glodowal. Jak Wy to rozwiazujecie?
U nas zadzialalo cos posredniego: nie dokladamy do biezacej kwoty, ale mozemy dac zaliczke z PRZYSZLEGO miesiaca. Syn dostaje pieniadze teraz, ale kolejny przelew jest mniejszy o te sama kwote. Nie glodouje, a jednoczesnie uczy sie, ze pieniadze sie nie mnoza od dzwonienia.
Zaliczka z przyszlego miesiaca to bardzo dobre rozwiazanie. I warto przy okazji zaproponowac mu podzial kwoty na tygodnie - Iga z tego forum robi to od pierwszego dnia i po tygodniu wiedziala, gdzie ucieka. Bez tego wiekszosc studentow orientuje sie dopiero przy pustym koncie.
pisze jako ta studentka :) u mnie tez pierwszy tydzien wyszedl ponad plan przez integracje, ale dzieki podzialowi na tygodnie zobaczylam to od razu i drugi tydzien zaczynam z obcieta czescia. moze podeslij mu ten watek zamiast pieniedzy
Pierwszy miesiac studiow to zawsze najdrozszy - integracja, nowe miasto, nieznane koszty. Nie traktowalabym tego jako sygnalu, ze syn nie umie liczyc. Ale zaliczka zamiast dokladki to madre, bo uczy, ze pieniadze maja granice, bez karania glodem.
@MarekS zaliczka z przyszlego miesiaca, o tym nie pomyslalam. rozwiazuje oba problemy naraz. i podesle mu ten podzial na tygodnie, dzieki Iga
Zrobiliśmy tak, jak radził MarekS - zaliczka z przyszłego miesiąca zamiast dokładki. Syn przyjął to bez dyskusji, chyba nawet z ulgą, że nie było awantury. Podesłałam mu też ten podział na tygodnie od Igi.