BTC292,1k zł0,13%
ETH9,25k zł0,15%
XRP5,27 zł0,51%
LTC201 zł0,55%
BCH955 zł0,04%
DOT4,19 zł4,16%
Po cieciu stop: kiedy realnie spadnie moja rata?
6 odpowiedzi · 2 odsłon · Autor: Lukasz
Wczoraj RPP obnizyla stopy i wszedzie czytam, ze kredytobiorcy skorzystaja. Mam hipoteke na zmiennej stopie od trzech lat, ale szczerze nie wiem, jak to dziala w praktyce. Czy rata spada od nastepnego miesiaca? Czy musze cos zrobic, zadzwonic do banku, podpisac aneks? W umowie jest cos o WIBOR 3M, ale nie rozumiem, co to znaczy dla terminu obnizki.
Nic nie musisz robic - to najwazniejsze. Rata na zmiennej stopie aktualizuje sie sama. WIBOR 3M oznacza, ze oprocentowanie jest przeliczane co trzy miesiace, w dacie zapisanej w harmonogramie. Wczorajsze ciecie odczujesz przy najblizszej takiej aktualizacji, czyli maksymalnie w ciagu trzech miesiecy. Bank przysle nowy harmonogram.
u mnie WIBOR 6M, wiec czekam do grudnia. przy 3M masz lepiej, zalapiesz sie szybciej. i pamietaj, ze WIBOR reaguje na oczekiwania, wiec czesc tego ciecia moze juz byc w nim uwzgledniona
sprawdz w harmonogramie date najblizszej aktualizacji, u mnie jest wpisana przy kazdej racie. i jak rata spadnie, nie wydawaj roznicy - nadplacaj. u mnie to zrobilo w trzy lata wieksza roznice niz same ciecia
pytalem o to samo tydzien temu przed zlozeniem wniosku. przy zmiennej stopie po prostu czekasz, rata sama spadnie. dokladnie dlatego nie odkladalismy decyzji o mieszkaniu
czyli nic nie robie, tylko sprawdzam date w harmonogramie. dzieki, balem sie ze przegapie jakis termin na wniosek. i biore do siebie to o nadplacaniu roznicy
Sprawdzilem harmonogram tak jak radziliscie i mam date aktualizacji na listopad. Czyli czekam dwa miesiace i rata spadnie sama. Dobrze, ze zapytalem zamiast dzwonic do banku.