BTC292,0k zł0,11%
ETH9,25k zł0,15%
XRP5,26 zł0,61%
LTC200 zł0,68%
BCH955 zł0,04%
DOT4,19 zł4,48%
Konczy mi sie lokata tydzien po ciecu stop. Pech?
8 odpowiedzi · 27 odsłon · Autor: Beata
Trafilam fatalnie - moja roczna lokata konczy sie za tydzien, czyli juz po dzisiejszej obnizce. Bank proponuje przedluzenie na wyraznie nizszy procent niz mialam. Czuje sie glupio, bo gdybym zalozyla ja miesiac pozniej albo wczesniej, byloby inaczej. Czy jest teraz sens zakladac nowa lokate, czy szukac czegos innego? Nie znam sie, to byly moje pierwsze oszczednosci odlozone po rozwodzie.
To nie pech, tylko normalna kolej rzeczy - lokaty zawsze konczą sie w jakims momencie cyklu. Zamiast przedluzac na gorszych warunkach, sprawdz obligacje skarbowe. Nawet po dzisiejszej obnizce COI beda wyzej oprocentowane niz wiekszosc lokat, a bezpieczenstwo takie samo.
Rowniez odkladalam pierwsze pieniadze po rozwodzie i pamietam to poczucie, ze kazdy blad jest podwojnie bolesny, bo to z takim trudem uzbierane. Ale tu nie ma bledu. Przedluzenie automatyczne jest zwykle najgorsza opcja - to wlasnie na tym banki zarabiaja.
Dwie rzeczy. Po pierwsze nigdy nie przedluzaj automatycznie, zawsze porownaj. Po drugie zastanow sie, kiedy realnie beda Ci potrzebne te pieniadze - jesli w perspektywie roku i dluzej, obligacje bija lokaty niemal zawsze.
Przy obligacjach dochodzi jeszcze jedno: sa indeksowane inflacja, wiec chronia realna wartosc, czego lokata nie robi. Dla pieniedzy odlozonych z trudem to ma wieksze znaczenie niz sam procent.
dziekuje, nie wiedzialam, ze obligacje da sie kupic tak prosto. przez rok mialam lokate tylko dlatego, ze pani w banku tak zaproponowala. sprawdze to w weekend
Beato, pisze jako emerytka, ktora dwa miesiace temu nie wiedziala nic o obligacjach. Kupilam pierwsze po radach z tego forum i to naprawde bylo prostsze niz zalozenie lokaty w okienku. Nie daj sie namowic na automatyczne przedluzenie.
Sprawdzilam obligacje tak jak radziliscie i szczerze - nie moge uwierzyc, ze przez rok trzymalam pieniadze na lokacie tylko dlatego, ze pani w banku tak zaproponowala. W poniedzialek, jak lokata sie skonczy, kupuje pierwsze.
Pierwsze odsetki od obligacji naliczą się dopiero za jakiś czas, ale sprawdziłam dziś konto i wszystko jest widoczne. Dziwne uczucie - nie muszę nic robić i nikt mi nic nie proponuje.