BTC292,1k zł0,14%
ETH9,25k zł0,14%
XRP5,26 zł0,55%
LTC200 zł0,66%
BCH955 zł0,00%
DOT4,19 zł4,40%
Konto oszczednosciowe corki - bank pyta o zgode ojca
7 odpowiedzi · 29 odsłon · Autor: Renia
Chcialam zalozyc konto oszczednosciowe dla corki, ktora ma 11 lat, i w banku uslyszalam, ze potrzebna jest zgoda obojga rodzicow. Z ojcem dziecka nie mamy kontaktu od lat, alimentow tez nie placi. Czy jest jakis sposob, zeby odkladac dla dziecka bez tego? Nie chce nic kombinowac, chce tylko, zeby te pieniadze byly bezpieczne i formalnie jej.
W praktyce sa dwie sciezki. Pierwsza: konto na Panią z jasno oznaczonym celem, na przyklad osobny rachunek albo obligacje kupione na siebie z przeznaczeniem dla corki - formalnie Pani srodki, ale oddzielone i przekazane w odpowiednim momencie. Druga: wystapienie do sadu rodzinnego o zezwolenie na czynnosc przekraczajaca zwykly zarzad, jesli chce Pani konto formalnie na dziecko.
ja kupilam EDO na siebie, ale w osobnym rejestrze przeznaczonym tylko dla corki. formalnie moje, praktycznie jej i nikt tego nie rusza. przy Pani sytuacji to chyba najprostsze rozwiazanie
Po rozwodzie robilam dokladnie tak - osobny rachunek na moje nazwisko, ale traktowany jak nietykalny. Wazne, zeby zapisac gdzies, ze te srodki sa dla dziecka, na przyklad w testamencie albo chocby w notatce. Chroni to na wypadek roznych sytuacji.
obligacje mozna kupic od stu zlotych i wykup jest w konkretnej dacie, wiec latwo dopasowac do wieku corki. przy jedenastu latach EDO wykupia sie mniej wiecej gdy bedzie konczyc szkole
dziekuje, nie wiedzialam ze mozna to tak rozwiazac. zrobie osobny rejestr obligacji i zapisze przeznaczenie. bez sadu i bez proszenia sie o zgode
Zalozylam osobny rejestr i kupilam pierwsze obligacje dla corki. Bez sadu, bez proszenia o zgode. Dziekuje, bo od dwoch lat odkladalam to w nieskonczonosc.
Corka dostala wlasny rejestr obligacji i pierwszy raz zapytala, co to znaczy, ze pieniadze pracuja. Wytlumaczylam najprosciej jak umiem. Chyba wazniejsze niz sama kwota.