BTC291,3k zł0,07%
ETH9,21k zł0,11%
XRP5,26 zł0,81%
LTC200 zł0,11%
BCH957 zł0,27%
DOT4,18 zł8,60%
Meza zwolnili. Mamy poduszke na dwa miesiace i panike
5 odpowiedzi · 13 odsłon · Autor: Ewa
Pisze, bo nie mam sie z kim poradzic. W piatek maz dostal wypowiedzenie, trzymiesieczny okres, wiec pensja jeszcze bedzie, ale potem nie wiadomo. Mamy poduszke na jakies dwa miesiace wydatkow, kredyt hipoteczny i dwoje dzieci. Wiem, ze nie jest tragicznie, ale mam w glowie kompletny chaos i nie wiem, od czego zaczac. Co robi sie w takiej sytuacji w pierwszej kolejnosci?
Po kolei i na spokojnie. Po pierwsze - macie trzy miesiace wypowiedzenia plus dwa miesiace poduszki, czyli realnie piec miesiecy. To duzo, nie jestescie pod sciana. Po drugie - od dzis tnijcie wszystko, co nie jest konieczne, zeby te piec miesiecy rozciagnac do siedmiu. Po trzecie - maz zaczyna szukac pracy od jutra, nie po zakonczeniu wypowiedzenia. To najwazniejszy punkt.
Przechodzilam przez to po rozwodzie. Najwazniejsze: nie ruszajcie poduszki dopoki wchodzi pensja. Kazda zlotowka z tych trzech miesiecy odlozona teraz to tydzien spokoju pozniej. I sprawdzcie, czy kredyt ma ubezpieczenie od utraty pracy, czasem ludzie o tym zapominaja.
Dodam konkret: skontaktujcie sie z bankiem PRZED problemem, nie po. Banki maja procedury wakacji kredytowych czy zawieszenia raty, ale dzialaja duzo chetniej, gdy klient zglasza sie wczesniej i ma jeszcze zdolnosc. Zglaszanie sie po pierwszej niezaplaconej racie to zupelnie inna rozmowa.
z mojego doswiadczenia po odejsciu z korpo: pierwszy tydzien to najgorszy moment na decyzje, bo dziala adrenalina. rozpiszcie wszystko na kartce, zobaczycie ze liczby sa mniej straszne niz wyobraznia
dziekuje wszystkim. sprawdzimy ubezpieczenie kredytu, o tym w ogole nie pomyslalam. i faktycznie - jak sie to rozpisze, wychodzi piec miesiecy, a nie 'jutro katastrofa'