BTC291,3k zł0,06%
ETH9,21k zł0,12%
XRP5,26 zł0,83%
LTC200 zł0,09%
BCH957 zł0,27%
DOT4,18 zł8,67%
36 lat, zero oszczednosci na emeryture. Za pozno?
6 odpowiedzi · 32 odsłon · Autor: Dawid
Czytam Was od jakiegos czasu i widze mlodych, ktorzy zaczynaja w wieku dwudziestu kilku lat, oraz starszych, ktorzy maja juz zbudowane portfele. Ja mam 36 lat, stabilna prace, ale zero oszczednosci emerytalnych poza ZUS. Nigdy o tym powaznie nie myslalem, a teraz zaczyna mnie to uwierac. Czy w tym wieku jest jeszcze sens zaczynac, czy powinienem raczej skupic sie na czyms innym? Nie chce sie oszukiwac, ze nadrobie dwadziescia lat.
Ja zaczalem w wieku 52 lat i to byla najlepsza decyzja tego roku. Ty masz 36, czyli okolo trzydziestu lat do emerytury. To nie jest 'za pozno', to jest 'w sam raz, zeby procent skladany zdazyl zadzialac'. Za pozno bylo dla mnie i nawet u mnie sie oplacilo.
Trzydziesci lat to bardzo duzo. Roznica miedzy startem w wieku 26 a 36 lat jest zauwazalna, ale roznica miedzy startem w wieku 36 a niezaczynaniem wcale jest przepasca. Zacznij od IKE albo IKZE, ustaw automat i nie mysl o tym wiecej.
Dodam co jest wazniejsze od wieku: stopa oszczedzania. Ktos kto zaczyna w wieku 36 lat i odklada dwadziescia procent dochodu, wyprzedzi kogos, kto zaczal w wieku 26 lat i odklada trzy procent. Nie porownuj sie z innymi, tylko sam ze soba sprzed miesiaca.
u mnie start byl po czterdziestce i tez mialem to poczucie spoznienia. minelo po pierwszym roku, gdy zobaczylem, ze cos realnie rosnie. najgorszy jest ten okres, gdy sie tylko rozwaza
sprawdz tez, czy masz PPK w pracy - ja o tym nie wiedzialam prawie nic i o malo sie nie wypisalam. dla kogos w Twojej sytuacji to darmowe pieniadze od pracodawcy
dzieki, spodziewalem sie gorszej diagnozy. czyli IKE plus sprawdzic PPK i nie rozgrzebywac tego, tylko ustawic automat. tak zrobie w tym tygodniu