BTC285,9k zł0,99%
ETH9,10k zł2,02%
XRP5,44 zł0,51%
LTC193 zł0,52%
BCH995 zł0,59%
DOT3,35 zł0,89%
PPK - zostac czy sie wypisac? Kompletnie sie gubie
7 odpowiedzi · 36 odsłon · Autor: Ola
Mam 29 lat i w pracy zapisali mnie do PPK. Kolezanki mowia, ze to strata pieniedzy i zeby sie wypisac, bo rzad kiedys to zabierze jak z OFE. Z drugiej strony czytam, ze pracodawca doplaca i panstwo tez. Nie znam sie na tym kompletnie i nie wiem, kogo sluchac. Zostawiac te skladki czy rezygnowac i odkladac samemu? Prosze o proste wytlumaczenie, bo w internecie znajduje glownie kloctnie na ten temat.
Najprosciej jak umiem: Ty wplacasz 2 procent pensji, pracodawca dokłada 1,5 procent, do tego dochodza doplaty od panstwa. Czyli od pierwszego dnia masz wiecej niz wplaciles - zadna inwestycja nie daje takiego natychmiastowego zwrotu. Argument o OFE dotyczy zupelnie innego mechanizmu, bo srodki w PPK sa prywatne i dziedziczone. Ja bym zostal.
Zostaw. Doplata pracodawcy to po prostu czesc Twojego wynagrodzenia, ktorej nie dostaniesz, jesli zrezygnujesz. Wypisujac sie, dobrowolnie oddajesz pieniadze. Mozesz oczywiscie oszczedzac samodzielnie na IKE - ale rob to OBOK, nie zamiast.
Dodam uczciwie druga strone: srodki sa zamrozone do 60 roku zycia, a wczesniejsza wyplata oznacza utrate czesci doplat. Wiec jesli masz dlugi na karcie albo zerowa poduszke, to najpierw uporzadkuj to, a PPK dopiero potem. Ale przy stabilnej sytuacji - zostawac.
Po latach obserwowania podobnych dyskusji dodam jedno: 'kolezanki mowia' to najgorsze zrodlo wiedzy finansowej, jakie istnieje. Nie dlatego ze kolezanki sa glupie, tylko dlatego ze powtarzaja zaslyszane opinie, a nie policzone liczby. Sprawdz konkretne warunki swojego PPK i policz. Zawsze policz.
u mnie w pracy tez wiekszosc sie wypisala i szczerze - poszedlem za tlumem, bo nie rozumialem tematu. po tej dyskusji sprawdze, czy moge wrocic
dzieki wielkie, teraz rozumiem duzo wiecej niz po godzinie czytania forum internetowych. zostaje w PPK, a IKE rozwaze osobno jak zbuduje poduszke
Sprawdzilam warunki mojego PPK i faktycznie wszystko sie zgadza z tym, co pisaliscie. Zostaje. Kolezankom pokazalam wyliczenie, jedna juz sie zastanawia czy nie wrocic.