BTC291,3k zł0,04%
ETH9,22k zł0,17%
XRP5,26 zł0,87%
LTC200 zł0,17%
BCH957 zł0,23%
DOT4,18 zł8,60%
Wracam do pracy po wakacjach i nie mam ani zlotowki
7 odpowiedzi · 23 odsłon · Autor: Bartek
Pierwszy raz pisze, choc czytam Was od miesiaca. Wrocilem wlasnie z wakacji i sytuacja jest taka: konto na zerze, karta kredytowa uzyta, a do wyplaty dwa tygodnie. Wakacje bylismy dwa tygodnie, wszystko bylo super, a teraz mam kaca finansowego i wstyd. Mam 31 lat i to sie powtarza co roku - w lipcu zyje, we wrzesniu odrabiam. Wiem, ze zle robie, ale nie wiem od czego zaczac zeby przerwac ten cykl.
Po pierwsze - nie ma sensu sie biczowac, bo to nic nie zmieni. Po drugie: priorytet numer jeden to splata karty, bo ona kosztuje najwiecej ze wszystkich Twoich zobowiazan. Dopiero potem cokolwiek innego. Po trzecie: ten cykl przerywa sie nie sila woli, tylko osobna koperta na wakacje, odkladana przez caly rok. Sila woli w lipcu nad morzem nie dziala u nikogo.
ja przez lata mialam dokladnie tak samo, wracalam z wakacji na minusie. odkad odkladam przez caly rok na osobne subkonto, wracam bez dlugu i szczerze - to zupelnie inny rodzaj odpoczynku. w czasie urlopu nie liczysz w glowie ile jeszcze mozesz wydac
31 lat i piszesz o tym otwarcie zamiast udawac, ze wszystko gra - to juz jest cos. wiekszosc ludzi w Twojej sytuacji po prostu milczy i powtarza to co roku przez dekade
zacznij od spisania, ile realnie kosztowaly Cie te wakacje. nie po to zeby zalowac, tylko zeby wiedziec, ile musisz odkladac miesiecznie na przyszly rok. u mnie ta jedna liczba zmienila wszystko
kolego, jestem w podobnym miejscu, tylko bez wakacji. spisuje wydatki od tygodnia i to naprawde otwiera oczy. nie rozwiazuje problemu, ale przynajmniej wiesz z czym masz do czynienia
dzieki, spodziewalem sie ochrzanu a dostalem konkrety. najpierw karta, potem licze ile kosztowaly wakacje i od wrzesnia osobne subkonto. przynajmniej mam plan zamiast wstydu
Splacilem karte w calosci, zalozylem osobny watek. Wasze rady z soboty zadzialaly szybciej niz myslalem. Teraz przetrwac dwa tygodnie do wyplaty.