BTC291,3k zł0,04%
ETH9,22k zł0,17%
XRP5,26 zł0,86%
LTC200 zł0,17%
BCH958 zł0,27%
DOT4,18 zł8,67%
Koniec miesiaca - moj przeglad i co pokazal lipiec
6 odpowiedzi · 42 odsłon · Autor: Mirek74
Ostatni dzien miesiaca, wiec u mnie tradycyjny przeglad przy kawie. Lipiec wyszedl przyzwoicie: cele oszczednosciowe zrealizowane, wydatki bez wiekszych wpadek, portfel urosl bardziej dzieki rynkowi niz mojej madrosci. Ale najciekawsze jest co innego. Patrzac na to forum przez ostatni miesiac widze, ze najwiecej zmienilo sie u tych, ktorzy nie mieli jeszcze zadnego systemu - Rudy zaczal spisywac wydatki, Zuza wlasnie rozpisuje sierpien. To wieksze zmiany niz czyjekolwiek procenty.
Trafna obserwacja. Po latach na rynku moge powiedziec, ze roznica miedzy portfelem +8 a +10 procent jest kosmetyczna, a roznica miedzy brakiem systemu a jakimkolwiek systemem jest fundamentalna. Ci ludzie zmieniaja sobie zycie, a nie stope zwrotu.
dzieki ze wspominasz. dla mnie ten miesiac to nie oszczednosci, bo jeszcze prawie nic nie odlozylem. ale pierwszy raz w zyciu WIEM ile wydaje i na co. to samo w sobie jest dziwnie uspokajajace
u mnie lipiec to poduszka na trzy miesiace i pierwsze obligacje. dwa miesiace temu mialem zero. patrzac wstecz najwazniejsze bylo zaczac od czegokolwiek
moj lipiec: pierwsza korekta przezyta bez nerwow. po dwudziestu latach strachu to dla mnie wiecej warte niz jakikolwiek zysk
co miesiac to samo - przeglad, rebalancing raz na kwartal, reszta bez zmian. nudne i skuteczne. polecam kazdemu kto szuka 'strategii'
Niedziela, konczy mi sie pierwszy tydzien spisywania wydatkow. Jeszcze nie liczylem sumy, bo umowilem sie ze soba na caly miesiac. Ale juz teraz widze wzorce, ktorych nie podejrzewalem.