Nie mam sie komu pochwalic wiec napisze tu. Dzis moje oszczednosci (poduszka + obligacje + troche ETF) przekroczyly pierwszy raz 50 tysiecy. Zaczynalem trzy lata temu od zera, mialem wtedy debet na koncie. Dziwne uczucie - niby to 'tylko' liczba, ale dla mnie kiedys nieosiagalna. Jednoczesnie troche sie boje, ze zrobie glupote i to strace. Jak sie oswoic z wiekszymi kwotami? Bo przy 5 tys bylem spokojniejszy niz teraz przy 50.
To bardzo czeste - im wieksza kwota, tym wiekszy strach przed strata. Rada: nie patrz na CALOSC jako jedna liczbe, tylko na alokacje (ile bezpiecznie, ile w ryzyku). Jak masz poduszke i wiekszosc w obligacjach, to nie ma czego sie bac. Glupote robi sie zwykle probujac 'przyspieszyc', nie trzymajac planu.
znam to uczucie. u mnie przy pierwszych 100 tys tez bylo. pomoglo rozdzielenie na cele - to nie jest '50 tys', to 'poduszka + emerytura + wolne'. mniej strasznie brzmi. i nie ruszasz calosci naraz nigdy
Gratulacje, z debetu do 50 tys w 3 lata to kawal roboty. Strach jest zdrowy - chroni przed hazardem. Najgorsze co mozesz zrobic to nagle 'zainwestowac agresywnie zeby przyspieszyc'. Trzymaj to samo co dzialalo do teraz. Nuda cie tu doprowadzila, nuda cie poprowadzi dalej.
czytam i widze swoja przyszlosc :) ja jestem na etapie pierwszych tysiecy, Ty pokazujesz ze z zera da sie dojsc do 50. gratulacje i dzieki za motywacje
z debetu do 50 tys - to wieksza zmiana niz z 50 tys do miliona, serio. najtrudniejszy jest ten pierwszy skok od minusa do plusa. reszta to juz tylko powtarzanie nawyku
Dzieki za wszystkie odpowiedzi w moim watku o 50 tys. Rada zeby patrzec na alokacje zamiast na jedna wielka liczbe faktycznie pomogla. Rozpisalem sobie ile jest w poduszce, ile w obligacjach, ile w ETF - i strach zniknal.
Niedzielne podsumowanie po tygodniu z moim 'strachem przed 50 tys' - rozbicie na cele naprawde pomoglo. Nie mam 50 tysiecy, mam poduszke, emeryture i troche wolnych srodkow. Duzo mniej strasznie brzmi.
Tydzien z nowym podejsciem - patrze na alokacje zamiast na jedna liczbe. Strach przed 'utrata 50 tys' zniknal, bo to nie jest jedna kupka tylko trzy osobne cele. Prosta zmiana, duza roznica.