BTC247,4k zł0,80%
ETH7,23k zł1,88%
XRP4,22 zł1,33%
LTC179 zł0,11%
BCH838 zł3,71%
DOT3,13 zł1,85%
Sobotnia mysl: rynek na szczytach a ja nic nie zmieniam. I dobrze
5 odpowiedzi · 25 odsłon · Autor: pan_spokojny_58
Weekend, refleksja. Krypto na ATH, WIG20 na szczytach, wszystko rosnie. I wiecie co robie? NIC. Nie dokupuje w euforii (drogo), nie sprzedaje (trend byczy), nie kombinuje. Po prostu trzymam alokacje ktora ma sens niezaleznie czy szczyt czy dolek. Najtrudniejsza umiejetnosc na szczytach to NIE dac sie poniesc euforii i nie 'ustawiac' portfela pod nadzieje. Nuda na szczycie jest tak samo cenna jak spokoj w korekcie. Jak Wy - kusi Was cos zmieniac gdy wszystko rosnie?
Najtrudniejsza dyscyplina - nie ruszac portfela w euforii. Wiekszosc na szczytach dokupuje najwiecej (bo 'leci do gory') i potem najbardziej traci w korekcie. Ty trzymasz alokacje. Po 25 latach: nuda na szczycie ratuje przed najwiekszymi bledami. Wzorowo.
mnie nie kusi bo mam automat - on kupuje stala kwote niezaleznie od szczytu. euforia mnie nie dotyczy bo nie podejmuje decyzji recznie. najlepsza obrona przed wlasnymi emocjami to ich wyeliminowanie
mnie kusi zeby dokupic w euforii, przyznaje - ale wlasnie dlatego mam PLAN (cash tylko na korekte, nie na szczyt). plan chroni przed emocja. na szczycie odkladam, nie dokupuje. trudne ale sie ucze
Zgadzam sie, ale uwaga - 'nic nie robic' zaklada ze masz DOBRA alokacje. Jak masz za duzo ryzyka na szczycie (bo urosl Ci udzial akcji/krypto), to rebalancing = madry ruch, nie majstrowanie. 'Nic nie robic' i 'rebalancing' to nie to samo. Sprawdz proporcje.
@realista_janusz sluszna uwaga - 'nic nie robic' dotyczy emocjonalnych ruchow, nie planowego rebalancingu. Faktycznie po takim wzroscie warto sprawdzic czy proporcje sie nie rozjechaly. Dobre rozroznienie, dzieki.