Jesienne ciecie coraz pewniejsze - co to znaczy dla mojej raty?
4 odpowiedzi
·
28 odsłon
·
Autor: k4mil
Po dzisiejszych danych (nizsza inflacja) mowi sie ze jesienne ciecie RPP prawie pewne. Mam kredyt na WIBOR, wiec ciecie = nizsza rata. Pytanie praktyczne - czy to zmienia moja strategie nadplacania? Dalej nadplacam agresywnie (skrocenie okresu), czy poczekac az rata spadnie jesienia i wtedy nadplacac roznice? Jak to najlepiej rozegrac?
Nadplacaj dalej niezaleznie. Ciecie obnizy rate jesienia, ale nadplata kapitalu dziala JUZ TERAZ skracajac kredyt i redukujac odsetki calkowite. To dwie osobne korzysci. Gdy jesienia rata spadnie, po prostu nadplacaj wtedy jeszcze wiecej (roznice). Nie czekaj - czas gra na Twoja korzysc.
dokladnie, nadplacam dalej mimo perspektywy ciecia. jak jesienia rata spadnie to nadplace roznice na dodatek. nadplata teraz = mniej odsetek juz teraz. czekanie nic nie daje
nadplacaj. ciecie to bonus na jesien, nadplata dziala od zaraz. dwie rozne rzeczy, obie na Twoja korzysc. im szybciej mniej dlugu, tym lepiej niezaleznie od RPP
@spokojny_ksiegowy jasne - nadplata teraz + nadplata roznicy jesienia. dwie korzysci nie zamiennik. nadplacam dalej agresywnie. dzieki, juz nie kombinuje z czekaniem